Wat is orthomoleculaire geneeskunde

Wat is orthomoleculaire geneeskunde

juni 24, 2021 0 Door LieskeKoek

Orthomoleculaire geneeskunde is het herstel en de instandhouding van de gezondheid door het in balans houden van noodzakelijke hoeveelheden stoffen die normaal in het lichaam aanwezig zijn. Het omkeren van dit proces of het vertragen van anti-aging is een doel van orthomoleculaire therapie, samen met de behandeling van gezondheidsproblemen. Hier is een lijst van enkele voedingsstoffen die een orthomoleculair therapeut Rotterdam aanbeveelt om een ​​positieve bijdrage te leveren aan de gezondheid: 

Vitamine C

Vitamine C heeft een breed scala aan metabolische functies. Het biedt bescherming tegen oxidatieve schade door vrije radicalen en is noodzakelijk voor de aanmaak van collageen. Vitamine C vermindert rimpels en verslapping van de huid die optreden bij het ouder worden. Vitamine C is ook essentieel voor het behoud van de slijmvliezen, de productie van bijnierhormonen en het immuunsysteem, inclusief humorale immuniteit en fagocytose. 

Alfaliponzuur 

Alfaliponzuur (ALA) is een zwavel bevattende antioxidant die inwerkt in zowel waterige als lipide fracties van cellen en weefsels. Het helpt bij het ontgiften van zware metalen, zoals kwik, en het helpt neurologische weefsels te beschermen. Bij een voldoende hoge dosis kan het vroege stadia van diabetische perifere neuropathie terugnemen. Normale doses zijn 100-200 mg voor algemene preventie en tot 1000 mg voor diabetici met neuropathie. Bij hogere doseringen helpt het ook om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Studies tonen aan dat ALA de mitochondriën van het hart beschermt tegen verouderingseffecten. 

Chroom 

Chroom is een mineraal dat helpt om de bloedsuikerspiegel en het lipidenniveau onder controle te houden. Normale voedingsniveaus variëren van 50 µg tot 200µg bij een gezond voedselpatroon. Er wordt aangenomen dat bij een gevarieerd dieet, het lichaam voldoende chroom binnenkrijgt. Bij diabetespatiënten kunnen hoge doses chroom, die zeer veilig zijn, echter de bloedsuikerspiegel aanzienlijk verlagen en de insulinegevoeligheid verhogen. Toen 1000µg chroom werd toegediend aan type II-diabetici, kon 90% van hen de noodzaak voor medicatie om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, wegnemen.